Sezonun ilk Grand Slam'i Avustralya Açık'a bu sene de Federer damga vurdu. 37'sine merdiven dayayan İsviçreli raket, Melbourne kortlarında arka arkaya 14.maçını kazanırken 2007-2008 Amerika Açık şampiyonluklarından sonra ilk kez bir Grand Slam'i üstüste iki senede de kazanmayı başardı. Avustralya Açık'taki 6.kupasına uzanan dünya eski 1 numarası Roy Emerson ve Novak Djokovic ile de turnuvadaki şampiyonluk sayısını eşitlemiş oldu.

Çifte servis kırma avantajı ile başladığı ve bir anda 4-0 öne fırladığı ilk seti, 24 dakika sonunda 6-2 ile hanesine yazdıran taraf 35 yaşındaki Federer olsa da iki raketin de servislerinde sorun yaşamadığı ikinci seti tie-break sonucu kazanan Marin Cilic oldu. Hırvat tenisçi kazandığı bu setle maça denge getirirken Federer de turnuvadaki ilk set kaybını yaşadı.

Üçüncü setle birlikte yeniden direksiyona geçen ve temposunu artıran dünya 2 numarası ilk servislerinden %82 ile puan çıkarttığı bu seti tek servis kırma avantajı ile 6-3 hanesine yazdırarak maçta tekrar öne geçmeyi başardı.

Dördüncü sete de servis kırarak başlayan ve sette 3-1 öne geçerek maç için büyük avantaj yakalayan Federer karşısında inanılmaz bir geri dönüşe imza atan ve ilk kez servis kırdığı sette arka arkaya 5 oyun kazanan dünya 6 numarası seti 6-3 kazandı ve maçı final setine taşıdı.

Final setine de Cilic'in servisini kırarak başlayan ve bu kez bir önceki sette düştüğü hataya düşmeyen dünya 2 numarası, tecrübesini korta yansıttığı bu seti 6-1 ile geçerek kariyerinin 20.Grand Slam kupasına ve 6.Avustralya Açık şampiyonluğuna uzanmayı başardı.

Maçta Federer'den daha fazla sayıda winner üretmesine rağmen (45-41) tam 64 basit hata ile adeta kendi sonunu hazırlayan 2014 Amerika Açık şampiyonuna karşılık Federer bu departmanda 40 basit hata ile oynadı.

36 yaşındaki raket kazandığı bu kupa ile birlikte 20 ve daha fazla sayıda Grand Slam kazanan tarihteki 4.tenisçi olmayı başarırken (Margaret Court-24, Serena Williams-23, Steffi Graf-22), Cilic ise geçen seneki Wimbledon finalinden sonra yine bir Grand Slam finalinde Federer'e mağlup olmaktan kurtulamamış oldu.

-DUYGUSAL ANLAR

20 Grand Slam kupası kazanan tarihteki ilk erkek tenisçi olan İsviçreli Federer maçtan sonraki konuşmasında "Çok mutluyum, dün geceden beri ister istemez final maçını düşünüyorum. Avustralya'da çok iyi 1 ay geçirdim, geçen seneden sonra bu sene de kupaya uzanmak benim için harika bir duygu" ifadelerini kullandı. Gözyaşları arasında konuşmasına devam eden ekselansları Avustralya seyircisine kendisine verdiği destekten ötürü teşekkür ederken "Siz olmasaydınız bütün bunları başaramazdım, benim itici gücüm oldunuz" dedi. Cilic'i de yaptıklarından ve performasından ötürü tebrik eden Fedex, Hırvat rakete kariyerinin devamında başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

İlk kez sıralamada 3 numaraya yükselecek olan Marin Cilic ise "Roger'ı ve ekibini tebrik ediyorum, bu gerçekten inanılmaz bir başarı" ifadelerini kullanırken "İki hafta boyunca kariyerimin en güzel zamanlarını geçirdim, son sette daha iyisini yapabilirdim ama Roger bu sette çok etkili oynadı" dedi.


Eren Andaç / Tenisdunyasi.net