Wimbledon tek erkekler finalinde şampiyonun adı Roger Federer. Kariyerinin sonlarına geldiği konuşulan ve emeklilik tarihi ile ilgili tahminler yapılmaya başlanan Federer yıllara meydan okumaya devam ediyor. 5.kez bir Grand Slam turnuvasında set kaybetmeden finale gelme başarısı gösteren ve 11.Wimbledon finaliyle birlikte de bir Grand Slam’de en fazla final gören raket olan İsviçreli, ilk Wimbledon finaline çıkan Hırvat rakibi karşısında set kaybetmeden kupaya uzandı. Ekselansları bu zaferle birlikte açık dönemdeki en yaşlı Wimbledon şampiyonu olarak da kayıtlara geçti.

REKORLARLA GELEN ŞAMPİYONLUK
Toplamda 29 final ile Grand Slam turnuvalarında en fazla final oynayan isim olan Roger Federer ile ikinci kez bir Grand Slam turnuvasında final gören Marin Cilic, önceki yıl çeyrek finalinde karşılaştıkları turnuvanın bu kez finalinde karşı karşıya geldiler. Rahat geçen servis oyunları ile başlayan maçta rakibinin servisini ilk kıran taraf Federer oldu. Beşinci oyunda bulduğu üç break puanının sonuncusundan puan çıkartan ve servis kırarak sette avantajı eline geçiren Fedex 9.oyunda bir kez daha rakibinin servisini kırdı ve 37 dakika süren ilk seti 6-3 ile hanesine yazdırdı. Federer’in 4 basit hatasına karşılık 10 basit hata yapan Cilic bir anlamda bu sette Federer’in de işini kolaylaştırmış oldu.

İkinci sette de ilk servis kıran taraf yine Federer’di. İkinci oyunda rakibinin servisini kıran dünya 5 numarası bu sette de avantajı eline erken geçirdi. Art arda yaptığı basit hatalar sonrası morali hayli bozulan ve sandalye molasında gözyaşlarına boğulan Cilic’i Wimbledon seyircisi tekrar kendisine getirmek için uğraşsa da bu uğraş sette Cilic’in sadece bir oyun almasına yetti. 25 dakika süren ikinci seti 6-1 ile kazanan ve setlerde iki adım öne çıkan Federer bu sette ikinci servislerinden %100 ile puan çıkartırken, Cilic ise bu departmanda %29’da kaldı.

Üçüncü sette Cilic biraz daha toparlanmış görünse de kendi servislerinde hiç sorun yaşamayan ekselansları 7.oyunda bulduğu servis kırma puanını geri çevirmedi ve maçta avantajı tamamen eline geçirdi. Servis attığı oyunlarda da hata yapmayan Federer bulduğu ikinci maç puanını değerlendirdi ve 41 dakika süren bu seti de 6-4 kazanarak kariyerinin 8. Wimbledon kupası ile birlikte 19.Grand Slam kupasını da havaya kaldırmış oldu. Finale gelinceye kadar toplam 130 ace atan Cilic finalde sadece 5 ace atarken 23 basit hata ve 16 winner üretti, Federer ise kupaya 8 ace 8 basit hata ve 23 winner ile ulaştı.

İsviçreli Federer, 1969’da Rod Laver’dan sonra 30 yaş ve üstünde aynı yıl 2 Grand Slam kazanan ilk erkek tenisçi olurken, 2009 yılından sonra da ilk kez aynı sezonda iki şampiyonluk yaşamış oldu. Finalde de set kaybetmeyen ekselansları 1976’dan sonra set kaybetmeden bu turnuvayı kazanan ilk tenisçi olma başarısını da elde etti.

MAÇ SONU GÖRÜŞLERİ
Maçtan sonra konuşan ve hayli duygusal olduğu gözlenen Cilic: “İki hafta boyunca hayatımın en iyi tenisini oynadım o yüzden ekibime çok teşekkür ediyorum, bugün olmadı ama geri dönüp bir kez daha denemek istiyorum.” şeklinde konuştu ve finalde kaybettiği Federer’i tebrik ederek sözü ona bıraktı.

Sekizinci defa burada şampiyon olan Federer ise söze Cilic’in ikinci sette yaşadığı zor durumdan başladı ve “Bazen böyle kötü durumlar olabiliyor ancak bu müthiş turnuva için onu tebrik ediyorum, kendisiyle gurur duymalı, burada olabilmek bu finalde yer alabilmek müthiş bir başarı” dedi. Geçen sene tenise verdiği 6 aylık ara ve sonrasında imza attığı bu muhteşem dönüşü kendisine hatırlatılan Federer buna “belki de daha önce ara vermeliydim” şeklinde esprili bir yanıt verdi.

Sözlerine “Bu şampiyonluk bana dünyaları ifade ediyor, geçen seneden sonra tekrar burada olabilmek için çok çalıştım ve bugün buradayım, set kaybetmeden kazandım ve bu gerçekten inanılmaz” diyerek devam eden İsviçreli “Geçen seneden sonra bir daha final oynayıp oynayamayacağımı bilmiyordum, ancak hayal kurmaya devam ettim ve gerçeğe dönüştü. Bu kortta oynamak çok özel bir duygu umarım son maçım olmaz ve seneye geri dönüp şampiyonluğu savunmaya çalışırım” ifadeleriyle konuşmasını noktaladı.

2017 sezonuna dünya 17 numarası olarak başlayan Federer, bu şampiyonlukla birlikte 3 numaraya yükselirken şimdiden sezon sonu finallerine de katılmayı garantilemiş oldu.

Eren Andaç / Tenisdunyasi.net