On yıllık geçmişinde bu yıl ilk kez Kültürpark Tenis Kulübü kortlarında oynanan TEB İzmir Cup'ta şampiyonluğu Illya Marchenko elde etti. 30 yaşındaki Ukraynalı tenisçi, final maçında Fransa'dan Stephane Robert'i 7-6 ve 6-0'lık setlerle geçti.

2012 yılında final oynadığı İzmir Cup'ta beşinci kez raket sallayan Marchenko, kariyerinin 6. Challenger şampiyonluğunu elde etti. 2009'da ilk Challenger şampiyonluğunu TED kortlarında alan Marchenko, böylece Türkiye'deki Challenger turnuvalarında İstanbul-İzmir dublesi yapabilen ikinci isim oldu. 2012 yılında Dimitry Tursunov, hem TED'de, hem de Örnekköy'de şampiyon olarak bunu başaran ilk tenisçi olmuştu.

Yaklaşık 400 seyircinin izlediği tekler finalinde ilk oyunda rakibinin servis kırma puanlarını çeviren Illya Marchenko, sonraki oyunlarda beş kez servis kırma şansı yakaladı ama değerlendiremedi. Setin ortasından itibaren dengeyi kuran Marchenko, Robert'in üç çift hata yaptığı 11. oyunda servis kırıp 6-5'i buldu, ancak sonraki oyunu kazanamadı. Tie-break'te üst üste aldığı beş puanla Fransız tenisçiye 7/2'lik üstünlük kuran Marchenko, bu oyundan itibaren rakibine top göstermedi. İkinci sette üç kez servis kırıp 6-0'a ulaşan Marchenko, böylece İzmir Cup'ın şampiyonları arasına adını yazdırdı.


İzmir Cup'ın en yaşlı finalisti olan 37 yaşındaki Stephane Robert, ilk setteki direncini koruyamazken, maç sonunda seyircilerden büyük alkış aldı. Turnuva genelinde çok boş kalan tribünler ve kulüp, finalde biraz olsun renklenirken, şampiyonlara kupalarını Gençlik ve Spor İl Müdürü Nüammer Uslu ve TTF Yönetim Kurulu'nun İzmirli Üyesi Bülent Necimoğlu verdi.  

Ukraynalı Illya Marchenko, son şampiyon Marsel İlhan'ı yenerek başladığı şampiyonluk yolunda yaptığı beş karşılaşmanın iki maçını bir set geriden gelip kazandı. Bu haftaya 287. sırada giren 30 yaşındaki tenisçi, yeni sıralamada 55 basamak yükselerek kendisine 222. basamakta yer bulacak. 

Şevket F. ERBAY / İzmir