İsviçreli yıldız Stan Wawrinka, 2014 Avustralya Açık ve 2015 Fransa Açık'ın ardından kariyerinin üçüncü slam şampiyonluğunu 2016 Amerika Açık'ta kucakladı. Stan, dört saat süren finalde dünya 1 numarası Novak Djokovic'i 6-7, 6-4, 7-5, 6-3'lük setlerle devirdi.

Flushing Meadows'taki üçüncü finalinde boy gösteren son şampiyon Djokovic, mücadeleye hızlı giren taraftı. İkinci oyunda yakaladığı break avantajını koruyarak 5-2'yi bulan Nole, set için servis attığı dokuzuncu oyunda fişi çekemedi. Peş peşe üç oyun birden kazanarak durumu eşitleyen Wawrinka, akabinde seti tie-break'e götürdü. Ancak kusursuz bir performans sergilediği tie-break'i 7/1 kazanan Djokovic, ilk adımı attı.

Üçüncü turda Britanyalı Daniel Evans karşısında maç puanı çevirdikten sonra çeyrek finalde Juan Martin del Potro, yarı finalde Kei Nishikori önünde dikkat çekici galibiyetlere imza atan Wawrinka, ikinci sette basit hata sayısını düşürdü. Dördüncü ve yedinci oyunlardaki karşılıklı break'lerin ardından Djokovic'in servis kullandığı onuncu oyuna 5-4 üstün giren Wawrinka, bu noktada hamlesini yaparak 6-4'le setleri dengeledi.

İkinci setle birlikte kontrolü yitirmeye başlayan Djokovic, üçüncü setin başlarında yine kayıpları oynadı. Üç oyunluk bir seriyle sete giren Wawrinka, break'i beşinci oyunda geri verse de rakibinin aksine pozitif tavırlarıyla bir adım öne çıktı. Nitekim set tie-break'e uzuyor diye düşünülürken devreye giren Stan, kritik anda servis kırıp 7-5'le setlerde öne geçmeyi başardı.

3 numaralı seribaşı Wawrinka, dördüncü sette de hız kesmedi. Bir önceki sette olduğu gibi bu setin de ilk üç oyununu hanesine yazdıran Stan, bu defa Novak'ın geri dönmesine izin vermedi. Fiziksel problemler yaşayan Sırp rakibini güçlü vuruşlarıyla daha da zorlayan Wawrinka, final setini 6-3'lük skorla cebine koyarak 3 saat 54 dakika sonunda perdeyi kapattı.

Djokovic'in maç boyunca yakaladığı 17 servis kırma şansının 14'ünü çeviren Wawrinka, 9'u ace olmak üzere toplam 46 kazanma vuruşuna imza atarken, 51 de basit hata kaydetti. Amerika Açık'taki beşinci final mağlubiyetini tadan Djokovic cephesinde ise bu istatistikler sırasıyla 30 ve 46 olarak not edildi.

RÖVANŞI VERMEDİ
Çıktığı son 11 finalin 11'inde de galibiyete uzanan 31 yaşındaki Wawrinka, toplamdaki 14. tekler zaferini kutladı. Djokovic ile olan maç kaydını 5-21'e geliştiren Wawrinka, 2015 Fransa Açık finalinde devirdiği rakibine bir slam finalinde daha şans tanımadı. 30 yaşına bastıktan sonra birden fazla slam kupası kaldıran Açık Dönem'deki beşinci oyuncu olan Stan, 2003 Avustralya Açık şampiyonu Andre Agassi'den bu yana slam turnuvası kazanan en yaşlı raket unvanını aldı.

Başarısının karşılığı olarak 3.5 milyon dolar kazanan Wawrinka, ödül törenindeki konuşmasında duygularını "Olağanüstü! Buraya turnuvayı kazanma umuduyla gelmemiştim. Ancak korta çıktığımda oynadığım her maçı kazanmak için uğraştım. Bugün Novak önünde her şeyi yaptım. Daha önce karşılaşmadığım bir seyirci ve atmosfer vardı. Bu muhteşem bir gece!" sözleriyle tarif etti.