L'Équipe gazetesi, Kış Olimpiyatları'nı takip etmek için bulunduğu Pekin'de, bir süredir kamuoyuna konuşmayan ve kendisine sansür uygulanan Çinli tenisçi Peng Shuai ile buluştu.

Peng Shuai, Kasım ayında Çin merkezli sosyal medya sitesi Weibo'da yaptığı açıklamada ülkenin eski başbakan yardımcısı Zhang Gaoli'yi cinsel saldırıyla suçlamıştı. Gönderi yarım

saat içinde silinmiş ve bundan sonra Peng Shuai doğrudan kamuoyu önünde açıklama yapmamıştı.

L'Équipe'ten Sophie Dorgan ve Marc Ventouillac'ın yaptığı röportajda Çin Olimpiyat Komitesi'nden bir yetkili de bulunarak Peng'ın söylediklerini tercüme etti. L'Équipe ise tercümenin doğruluğunu karşılaştırmak için Paris'teki bir tercümanı kullandı.

Çin Olimpiyat Komitesi L'Équipe'ten soracakları soruları önceden göndermelerini isterken, gazeteci Ventouillac sorulara sansür uygulanmadığını, gönderdiklerinden daha fazlasını sorabildiklerini ve röportajı yarım saatlik planlamışken bir saate yakın oturduklarını söyledi.

Çinli raket, "Hayatım olması gerektiği gibi, özel bir şey yok" derken, iddiasıyla ilgili, "Kimsenin beni cinsel saldırıya maruz bıraktığını söylemedim. Gönderim dış dünyada çok yanlış anlaşıldı. Dileğim bunun daha fazla uzamaması" diye konuştu.

Ventouillac Çinli tenisçinin özgürlüğü konusunda şüpheleri olduğunu söylerken, sorulara verdiği cevapların muhtemelen önceden belirlenmiş olduğunu dile getirdi.

Öte yandan WTA CEO'su Steve Simon de röportaj hakkında açıklama yaptı ve röportajın "kaygılarını gidermediğini" söyleyerek tenisçiyle yüz yüze görüşme talebini yineledi.

Peng Shuai, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) başkanı Thomas Bach ile birlikte, Çinli kayakçı Eileen Gu'nun serbest stil kayak kadınlar big air kategorisinde kazandığı altın madalyayı izledikten sonra Olimpiyat kampüsünden ayrıldı.

IOC, daha önce Pekin'deki Olimpiyat Oyunları'nın gerçekleşmesini güvence altına almak için Peng Shuai'nin yaşadıklarını örtbas etmeye çalışmakla suçlanmıştı.