Slam turnuvaları tarihinin en çekişmeli ve sürpriz dolu ilk günlerinden birini yaşadık. Adeta tenis festivali vardı kortlarda ve zaman zaman hangi maçı seyredeceğimizi şaşırdık. Kalite istersiniz vardı, çekişme istersiniz vardı, sürpriz mi? Ondan tonla vardı!

Ama illaki birileri veya bir şey bu tenis ziyafetine bir tatsızlık sokacaktı. O görevi biraz tenis medyası, biraz da Avustralya Açık'ın sosyal medya görevlileri üstlenmekte gecikmediler.

Tenis medyamızdan başlayalım. ATP Players Council diye adlandırılan oyuncular birliği mecburi senelik toplantısını Pazar günü şu anki başkan Novak Djokovic önderliğinde yaptı. Novak mikrofona geçmeden önce şu andaki aktif oyuncular dışında, ATP görevlileri dahil, herkesin salondan çıkmasını istedi. Bu istekte anormal bir şey yok. Aslında bu toplantı ile ilgili hiçbir anormallik yok. Ama gelin görün ki medya sansasyon ve reyting uğruna binbir spekülasyona girdi.

Başrolde İngiliz medyasından iki karakter olmak üzere birkaç basın mensubu Djokovic’in bir “oyuncu başkaldırması”na öncülük etmesinden tutun Federer’in ona katılmadığına kadar tonla aslı olmayan anekdotları araya sokuşturdu. Hatta böyle bir şeyin olduğuna dair hiç kanıt olmadan kadınların aldığı paranın bile konu olduğu ileri sürüldü. Bireysel oyuncuların fanatik taraftarlarını kıvılcımlandırmak için çeşitli sıfatlar ve alakasız referanslar ile haberlerini süslediler. Mesela bir örnek: haberde, diğer yüzlerce tenisçi, bisikletçi, atlet ve futbolcuların yaptığı gibi, Djokovic’in vergiden muaf Monaco’da yaşamasını habere eklemenin amacı nedir? Novak’ın oyuncuların menfaatlerini korumak adına para ödülünün yükseltilmesini istemesi ile nerede oturduğunun ne alakası var? Yok tabii. Daha evvelki Players Council önde gelenleri de aynı şeyleri istediler. Ama burada amaç Djokovic’i menfi bir imaj ile göstermek, ortalık kızıştırmak.

Kesin bilinen sadece üç şey var şu noktada. Djokovic böyle bir toplantıya öncülük etti. Oyuncular dışında herkesin dışarıya çıkmasını istedi. Toplantıda oyuncuların ileride daha fazla para kazanabilmeleri için neler yapılması gerektiği konusunda fikir alışverişi yapıldı. Bu kadar. Bunun ötesinde hiç bir şey kesin değil. Her şeyden evvel bu ATP Players Council’da ilk defa konuşulan bir konu değil. Djokovic’ten evvelki başkanlar da bu konuyu işlediler ve güçlerini konuşturarak bir noktaya kadar istediklerini elde etmekte başarılı oldular. Novak’ın da yaptığı bunu devam ettirmek. Elbette ki ATP oyuncularının menfaati ön planda olacak. Bunun ne Novak’ın nerede oturduğu ile, ne kadınların aldığı para ile, ne de bir başkaldırma eforu ile alakası var.

Teniste ilk 100 dışındaki (görüşe göre ilk 50 dışındakiler bile denebilir) oyuncuların diğer sporlarda benzer konumda olan atletlere nispeten az para kazandıkları bilinen bir gerçek. Şahsi ümidim bu konuşmaların onlar adına meyve vermesi. Gelişmeleri hep beraber izleyelim ama reyting amaçları haberlerin hangileri olduğunu tespit etmesini bilelim. Bu haberleri favori oyuncumuzun bir prens(es) olduğu çarpık gerçeğe göre kabul etme veya sorgulama adetinden kurtulalım. Tenis medyasının hanesine de bir adet eksi çentik ekleyelim.

İkinci tatsızlık ise turnuvanın sitesi ve mobil uygulaması. 2018 senesindeyiz, dört Major turnuvasından ilki oynanıyor, tonla maç var 20 çeşit kortta, ama tenisseverler ne resmi siteye girdiklerinde ne de mobil uygulamaya baktıklarında canlı skorlara ulaşabiliyorlar. Hatta canlı skorlar sayfası ile de kalmıyor durum, sitenin tamamı çalışmıyor. Dünyanın dört bir köşesinde siteye gidenler kocaman “Temporarily Unavailable” yazısı ile karşılaşıyorlar. Ne skorları görebiliyorlar, ne maç programını kontrol edebiliyorlar, ne de turnuva haberlerini birinci ağızdan alabiliyorlar. Mobil uygulaması deseniz, o da aynı şekilde.

Sosyal medya üzerinden tabii ki hemen, maçlar başlar başlamaz, haberdar ediliyorlar. Bir saat geçiyor, iki saat geçiyor, değişen bir şey yok. Üç saat civarı sonunda turnuvanın Twitter hesabından bilgilendirme yapılıyor ve sorunun en kısa zamanda çözüleceği söyleniyor. Bu arada ikinci bir komedi yaşanıyor. Avustralya Açık mobil uygulaması güncelleniyor fakat güncelleme sonrası hala çalışmıyor. Hani şu mevcut olan uygulamalar daha yeni bir versiyona geçmek için güncelleme yaparlar ya, işte o. Tek fark, bu durumda, çalışmayan uygulama güncelleme yaptı ve "güncelleşmiş ama hala çalışmayan" versiyonuna geçti! Bu sorun tüm ilk gün boyunca devam etti. Eminim ki sayısız tenissever benim yaptığımı yapmıştır ve skorları güncel görebilmek için Avustralya Açık mobil uygulamasını telefonundan kaldırıp başka uygulamalara geçmiştir. İşte beceriksizlik ile hazırsızlıktan müşteri ve reklam gücü kaybetmek diye buna denir.

Bakalım ikinci günde sadece tenise kendimizi verebilecek miyiz yoksa illaki tuz ve biber beraberinde gelecek mi?