Tarihin en büyük toprak kort oyuncusu olarak kabul edilen Rafael Nadal, kariyerinin 11. Roland Garros finalinde, Dominic Thiem'i 6-4 6-3 ve 6-2'lik setlerle mağlup ederek 11. kez mutlu sona ulaştı.

Turnuva boyunca sadece 1 kez set kaybederek finale gelen Rafael Nadal, finalin açılış setine de hızlı giren taraf oldu. İspanyol raket, Dominic Thiem'in henüz ilk servisini kırıp 2-0 öne fırlasa da, 24 yaşındaki genç Avusturyalı hemen ardından servisini geri almayı başardı. Bu noktadan itibaren büyük mücadeleye sahne olan ilk sette dokuzuncu oyuna kadar iki oyuncu da servislerine tutunmayı bildi. 5-4'e gelindiğinde Thiem'den break almayı başaran Rafa, ilk seti de 6-4'le hanesine yazdırmış oldu.

İlk seti kendi servisine tutunamayıp kaybeden Thiem'in yaşadığı küçük düşüş ile ikinci sette oyunun kontrolü Nadal'a geçmeye başladı. Rafa, maça başlarken yaptığı gibi rakibinin henüz ilk servisini kırarak ikinci sete de 2-0'lık skorla girdi. Bu kez yakaladığı servis kırma avantajını koruyan dünya 1 numarası, rakibine sadece 1 kez break puanı gösterdiği seti 6-3'lük skorla hanesine yazdırdı.

Roland Garros finallerinde bugüne kadar hiçbir maçı beş sete gitmeyen ve setlerde 1-0 öne geçtiği tüm maçları kazanmayı başaran Toprağın Kralı, iki kez servis kırmayı başardığı üçüncü seti de 6-2'lik skorla kazandı ve Rolland Garros'ta 11. kupasına uzandı. Rafa, toplam grand slam sayısını da 17'ye çıkardı.

Dominic Thiem, maç genelinde Rafael Nadal'a, ace ve winner kategorilerinde sırasıyla 7'ye 0 ve 34'e 26'lık üstünlük kurmasına rağmen, sonucu belirleyen etken ikilinin servis performansları oldu. 24 yaşındaki Avusturyalı, ilk servislerinden yüzde 68 ve ikinci servislerinden sadece yüzde 35 ile puan çıkarırken; Rafael Nadal cephesinde bu yüzdeler sırasıyla 82 ve 46 olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan, bu şampiyonluk sonucunda geçen sene elde ettiği klasman puanlarını da koruyan Rafa, dünya 1 numarasındaki yerini de perçinlemiş oldu.

TARİHİ DOMİNASYON

Finalde, dünya 8 numarasında yer alan Dominic Thiem'e karşı set kaybı yaşamadan şampiyonluğa uzanan Rafael Nadal, aynı zamanda spor tarihinde eşine az rastlanır toprak dominasyonunda da derecelerini yeniledi.

Toprağın Kralı Rafael Nadal, 2005-2008, 2010-2014, 2017 ve 2018 olmak üzare toplamda 11 kez mutlu sona ulaştığı Roland Garros'ta, 88 maça çıkarken, bu karşılaşmaların 86'sını kazanmayı başardı.

Bugüne kadar Roland Garros'ta sadece Robin Söderling ve Novak Djokovic'e yenilen İspanyol raket, 88 maçlık Paris serüveninde 283 set oynarken, bunlardan tam 258 tanesini hanesine yazdırdı. Rafa'nın, Paris toprağında ter döktüğü 283 setten 39'u ise finallerde oynandı. Tarihin en iyi toprakçısı, final maçlarında ise rakliplerine sadece altı set kaybetti.

Rafael Nadal, 2018 Roland Garros zaferiyle, halihazırda elinde bulundurduğu, tenis tarihinde bir grand slam'de en çok şampiyonluk yaşayan oyuncu rekorunu da 10'dan 11'e geliştirmiş oldu.

Paris'te yakaladığı tarihi başarılara rağmen, maçın ardından ''Burada olmak ve bu kupayı yeniden kaldırmak benim için gerçekten bir hayal gibi'' açıklamasını yapan Rafael Nadal, kariyerindeki kupa sayılarını da; Roland Garros 11, grand slam 17,  toprak kort 57 ve toplam 79 olarak güncelledi.

Erkekler tenisinde tarihin en çok grand slam kazanan oyuncusu ise 20 şampiyonluğu bulunan Roger Federer. Rafael Nadal, 17 kupa ile listede ikinci sırada yer alıyor.


Emre Başoğlu - tenisdunyasi.net