WTA CEO'su Steve Simon, daha önce Çin'in eski yöneticilerinden biri hakkında cinsel saldırı suçlamasında bulunan Peng Shuai'ye uygulanan sansür nedeniyle Çin'deki turnuvaların askıya alındığını açıkladı.

Eski çiftler dünya 1 numarası Peng Shuai, Çin Komünist Partisi'nin üst düzey yetkililerinden, eski Başkan Yardımcısı Zhang Gaoli'yi cinsel saldırıyla suçlamıştı. Peng'un açıklaması dakikalar içinde silinirken tenisçiden bir süre haber alınamamıştı.

Simon açıklamasında, Peng'un suçlamasının ciddiye alınması gerektiğini belirtirken, "Ne yazık ki Çin bu konunun üzerine güvenilir bir şekilde eğilmedi. Şimdi Peng'un nerede olduğunu biliyor olsak da özgür ve güvende olduğu ve sansür, yıldırma ve sindirmeyle karşı karşıya olmadığı konusunda ciddi şüphelerim var" ifadelerini kullandı.

"Eğer iktidar sahibi insanlar kadınları susturabilir ve suçlamalarını halını altına süpürebilirse, bu WTA'in üzerine kurulduğu temelin -kadınlar için eşitlik- geri dönülmez bir hasar almasına neden olur" diyen Steve Simon, Çin ve Hong Kong'daki turnuvaları askıya alma kararını WTA Yönetim Kurulu'nun desteğiyle aldığını söyledi.

Pandemiden önceki son sezon olan 2019'da WTA, Çin'de toplam para ödülü 30 milyon doları aşan dokuz turnuva düzenlemişti.

Bu arada daha önce başkan Thomas Bach'ın Peng Shuai ile yaptığı ve içeriğinin açıklanmaması nedeniyle iki ay sonra Kış Olimpiyatları'nın düzenleneceği Çin için bir halkla ilişkiler çalışması yapmakla suçlanan Uluslararası Olimpiyat Komitesi de Peng ile tekrar iletişim kurduğunu duyurdu.

WTA'in kararı, birliğin "tarihin doğru tarafında durduğunu" söyleyen Billie Jean King ve IOC'ye çağrıda bulunan Martina Navratilova gibi isimlerden de destek buldu.

ATP ve Uluslararası Tenis Federasyonu'nun (ITF) bu karara katılıp katılmayacakları ise önümüzdeki günlerde belli olacak.