Erkekler teniste yılın en iyi sekiz tenisçisini ve çiftlerde de en iyi sekiz takımını bir araya getiren ATP Finals Pazar günü Londra’da başlıyor. Maçlar öncesinde teklerdeki sekiz tenisçi bugün bir basın toplantısı düzenledi. Önceki yılların tersine bu yıl tenisçiler toplantıya dörtlü gruplar haline katıldı. İşte cuma günkü basın toplantısından notlar: 

AGASSI GRUBU
Tenisin geleceğini bu yeni kuşakla beraber kuracağız.
Rafael Nadal (33 yaşında, dünya 1 numarası)
“Dün idmanlara başladım. Buradaki durumuma ekibimle beraber gün be gün bakacağız. Kariyerimde bir ATP Finals şampiyonluğu eksik. Eğer turnuva sonuna kadar devam edebilirsem kazanmayı elbette çok isterim. Sezon başında ne kadar zor bir yıl geçireceğimi biliyordum. Ama bu zorluklara hazırdım. Monte Carlo’dan sonra hep pozitif kaldım. Daha önce söylediğim gibi amacım dünya sıralamasında bir yer hedeflemek değil. Olabildiği kadar uzun süre oynamak istiyorum. 1 numarada sezonu bitirirsem harika olur. 33 yaşına geldim: İnsan hayatı için genç bir yaştayım ama tenisçi olarak artık yaşlıyım. Aşağıdan daha genç oyuncuların gelmesi de çok normal bir süreç. Bu, spor için çok sağlıklı bir durum. Tenisin geleceğini bu yeni kuşakla beraber kuracağız. Birçok diğer oyuncunun aksine ben kariyerimde hep aynı antrenör ve sağlık ekibiyle çalıştım. Çünkü maç kaybettiğimde bunun sebebini onlarda değil, kendimde ararım. Ayrıca hayatta spordan daha önemli bazı insani değerler var: Yıllardır aynı ekiple çalışmaktan ve onların desteğini almaktan çok memnunum.”

Stefanos Çiçipas (21, dünya 6 numarası)
“Bu turnuvaya ilk kez katılmaktan dolayı mutluyum. Bu yılki yükselişimden dolayı da çok memnunum. Tecrübeli rakiplerimize karşı genç kuşak olarak ilerlemeye devam ediyoruz. Aynı zaman birbirimizin oyununu da takdir ediyoruz.”

Andrei Zverev (22 yaşında, dünya 7 numarası, 2018 ATP Finals şampiyonu)
“Aslında istediğim gibi bir sezon geçiremedim. Ama yine de Londra’ya gelmeyi başardım. Roger, Rafa ve Novak neredeyse 15 yıldır bu turnuvaya ve tenise damga vurdu. Geçen yılki şampiyonlukla ben genç kuşağa öncülük ettim. Bu yıl ise Medvedev gibi oyuncular sıçrama yaptı. Şu ana kadarki sezonu kendi dahil herkes için sürpriz oldu. Eminim ki yakında aramıza henüz burada olmayan oyuncular da katılacak.”

BORG GRUBU
“Roger nasıl yapıyor bilmiyorum ama iki çocukla sezona devam etmek çok zor”
Novak Djokovic (32, dünya 2 numarası, 2008, 2012-2015 ATP Finals şampiyonu)
“Bütün sezon hem formda kalmak hem de dünya sıralamasında en üst basamağı kovalamak hiç kolay değil. Sezonu 1 numara olarak kapatmak grand slam kazanmakla beraber en büyük iki başarıdan biri. Elbette burada bir kez daha kazanıp Roger’ın rekorunu egale etmek istiyorum. Genelde O2 Arena’da iyi oynuyorum. Tabii istemekle beraber bunu başarmak son derece zor olacak. Roger dört çocukla nasıl yapıyor bilmiyorum ama ben iki çocukla ATP Tour’da oynarken çok zorlanıyorum. Genç kuşağa gelince, onları görünce tenis sporunun emin ellerde olduğunu görebiliyorum.”

Roger Federer (38, dünya 3 numarası, 2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011 ATP Finals şampiyonu)
“Indoor oynamayı her zaman seviyorum. Londra’da hızlı bir kort var, heyecan verici bir turnuva olacak. Basel’deki şampiyonluktan sonra buraya da rahat geldim. Bir avantajım var: ATP Finals’da da Basel’deki aynı toplar kullanılacak. Paris’e de katılmadığımdan bu toplara alışık olarak buraya geliyorum. ATP Finals’a 17’nci kez katılıyorum. 2002’deki ilk turnuvamı hâlâ hatırlarım. O sezon uzun süre uğraşmış ve son anda ATP Finals’s katılabilmiştim. Genç kuşağın yükseldiğini görebiliyoruz. Zverev’in geçen yıl burada şampiyon olması da genç kuşak adına bir mesajdı. Aileme daha çok zaman ayırmak için ATP Cup’tan çekildim. Bu sezon da Avustralya Açık öncesi turnuva oynamayacağım. Oyunumu etkilememesini umuyorum.”

Dominic Thiem (26, dünya 5 numarası)
“Benim için zor bir sezon başlangıcı oldu. Ama Indian Wells’ten itibaren toparlandım ve sezonun devamı daha iyi geçti. Burada olmak her zaman mutluluk verici. Yılın başında antrenörümü değiştirdim. Uzun yıllar aynı antrenörle çalıştım, beraber çok da başarılı olduk. Ancak hem kişiliğini hem de oyunumu geliştirmek için bir değişiklik şarttı. Yeni antrenörüm Massu’yle de aramızda iyi bir kimya oluştu. Hâlâ gencim ama artık bu turnuvanın en gençlerinden değilim. Yeni kuşak olarak daha uzun yıllar mücadele edeceğiz.”

Mario Berrettini (23, dünya 8 numarası)
“Bırakın sezon başını henüz birkaç ay önce bile Londra’da olmayı beklemiyordum. Akranlarım dünya sıralamasında benden çok daha erken ve hızlı yükseldi. Ben ilk ATP puanlarımı 19 yaşımda kazanabildim. Muhtemelen bu turnuvadaki rakiplerimin çoğu aynı yaşta dünya sıralamasında ilk 10’a girmiştir.  Ama koçuma ve ekibime her zaman güvendim. Hep ilerlemeyi ve daha iyisini yapmayı amaçladım. Burada olmaktan çok mutluyum.”


ALP ULAGAY/ O2 Arena-Londra