Sırtında bir ülke

Stefanos Tsitsipas



SÖYLEŞİ: ŞEVKET FURKAN ERBAY
Yunanistan’ın bugüne kadar erkeklerde çıkardığı en iyi tenisçilerden hiçbiri ilk 100’e giremedi. Gençlerde önemli başarılar kazanan Stefanos Tsitsipas (Çiçipas okunuyor), büyüklerde de dünya sıralamasında 300’ün kapısına geldi. Önümüzdeki yıl slam turnuvalarında oynamayı kafasına koyan 1.92’lik Tsitsipas kortta yaşına göre olgun bir görüntü çiziyor. 

Tenisle bu kadar iç içe bir aile zor bulunur. Baba, anne, kardeş... Biraz bahseder misin?
Babam (Apostolos) üniversitede tenise başlamış, profesyonel olarak oynamışlığı yok. ITF Seniors turnuvalarına katılmış. Atina Üniversitesi’nde tenis üzerine ihtisası var. Annem (Yuliya) ise Sovyetler Birliği döneminde gençlerde 1 numaraya kadar çıkmış, Avrupa Şampiyonası’nda finale kadar yükselmiş bir tenisçi. Kardeşim Petros ise 2000 doğumlu. Şu anda ITF Junior oynuyor, ama birlikte futures çiftlere de katıldık. İki de küçük kardeşim var. 10 yaşında bir erkek, 7 yaşında da bir kız kardeşim var. Onlar da tenis oynuyor. 

Baban Apostolos’un geçen yıl bazı sonuçlarına rastladım ITF Turu’nda. Çiftlere çıkmış Girit’teki turnuvada.
Evet, ama o arkadaşının zorlamasıyla oldu. Tur oyunculuğu hiç yapmadı. Heraklion’daki turnuvada ben de tekler-çiftler oynadım. Babam da arkadaşının ricasını kırmadı ve çiftlerde korta çıktı.

Şu anda ATP ilk 1000 içindeki tek Yunan tenisçisin. Üzerinde önemli bir yük var gibi görünüyor. Gençlerde 1 numara olduğun için gelecek için beklenti fazla. Ne düşünüyorsun?
Doğru. Bildiğim kadarıyla daha önce en iyi klasman gören erkek tenisçi Konstantinos Economidis. Dünya sıralamasında 112 numaraya kadar çıkmıştı 7-8 yıl önce. Bazen beraber oynuyoruz hâlâ. Bizde tenis kültürü yok; basketbol, futbol ya da sutopu gibi popüler değil. Belki benim başarılarım ülkem Yunanistan’da tenisi daha popüler yapabilir.

İLK HEDEF AVUSTRALYA AÇIK
Buna dair bazı işaretler var mı?
Evet, biraz daha fazla ilgileniyorlar. İnanıyorum ki başarılar geldikçe daha da ilgilenecekler. Daha fazla oyuncu olmasıyla doğru orantılı bir durum bu. 

Peki Yunanistan’da arkandan gelen başka oyuncu var mı? Bizim gördüğümüz kadarıyla pek yok.
Çok isim bilmiyorum, ama birkaç genç oyuncu var. Belki kardeşim gelir.

2016 yılı içinde üç futures turnuvası kazandın. Sezon başlarken daha fazlasını mı hedefliyordun, yoksa beklentilerini karşılayan bir yıl mı oldu?
Elbette daha fazlasını bekliyordum! 2017’deki Avustralya Açık’ta eleme oynamayı hedefliyordum. Hâlâ bir şansım var. Bu noktada bir Challenger kupası kazanmak yardımcı olabilir. 

Yani genel anlamda memnun değil misin geldiğin noktadan?
Kabul edilebilir bir yerdeyim. Ama bu yıl için beklentim daha yüksekti.

Destekçilerinden bahsedelim. Çok seyahat ediyorsun ve ciddi bir masrafın var. Ama karşılığında da gençlerde 1 numaraya çıktın ve önemli bir potansiyel gösterdin. Devlet desteğin var mı?
Wilson ve Adidas’tan destek alıyorum. Devletten aldığım bir destek yok. 



MASRAFLAR ADİDAS’TAN
Seyahat masrafları? 
Çoğunlukla Adidas ödüyor. Federasyon hiçbir şey ödemiyor. Türkiye’de bazı masrafları karşıladıklarını biliyorum, bizde öyle bir durum yok. Zaten federasyon çok sıkıntı yaşıyor. Ülkemde ekonomik açıdan kemer sıkma politikaları var bildiğiniz gibi. 

Medya ilgisi ne boyutta? Maçların veriliyor mu televizyonda?
Tenisin popülaritesi giderek artıyor. Sosyal medyada, spor kanallarında ve özellikle de internet medyasında bahsediliyor tenisten. Eurosport Greece, bu yıl gençlerde Wimbledon çiftler finalimi ve Amerika Açık tekler yarı finalimi yayınladı. 

Slam turnuvalarındaki gençler sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsun? Fena gitmedin, ama tekler kupası gelmedi.
Evet, iyiydi. Ama daha fazlasını düşünüyordum. En azından bir tane tekler zaferi alabilirdim, ama çiftler kupasıyla noktaladım. Devam etmek, önüme bakmak zorundayım. Ama gerçekten iyi oyunculara kaybettim, onlar da genelde kupayı aldı. Shapovalov’a ikinci sette 5-4 iken maç için servis attığım noktadan kaybettim.

Gelecek yıla dair hedeflerini öğrenebilir miyiz?
Öncelikle Avustralya Açık elemesine girmek. 70-80 sıra bana yeter gibi görünüyor. Zor ama yapabilirim. Challenger’da iyi iş çıkarırsanız, hızlıca yükselebilirsiniz. Çünkü bir challenger zaferi 60-70 sıra atlatıyor klasmanda.  

Yunanistan’da Challenger turnuvası yok mu? 
Önümüzdeki yıl bir challenger yapılacağını duydum. Şu anda yok, sadece futures turnuvaları var. (Not: Yunanistan, 1990’lı yıllarda ATP Turu’nda Atina Açık turnuvasını düzenliyordu)

DAVIS KUPASI’NDA OYNAMAK 
Davis Cup’ta da henüz oynama şansın olmadı.
Davis Cup’ta oynamayı çok istiyorum. Kariyer önceliklerimden biri... Kişisel gelişimime de önemli katkı yapacağını biliyorum. Bu yılın başında çok turnuvaya gittiğim için Davis’in oynandığı nisan ayını dinlenmeye ayırmıştım. Bu yüzden gidemedim. 

Son soru. Kostas Economidis. Zaman zaman oynadığın bir oyuncu. Ne yapıyor şimdi?
Her zaman konuşuyoruz. Konstantinos, bana çokça bilgi veriyor. Şu anda Selanik’te tenis antrenörlüğü yapıyor. Bazen yurt içindeki futures turnuvalarına katılıyor.

(Bu röportaj Aralık 2016'da yayınlanan Tenis Dünyası'nın 82. sayısında yer almıştır.)