Londra’daki Atp Finals’ın ilk gününde Borg grubunda iki usta isim korta çıktı: Daha önce beş şampiyonluğu bulunan Djokovic ile altı şampiyonluğu bulunan Roger Federer bu ilk günün favorileriydi.  Londra’ya Paris Masters’taki şampiyonluğun moraliyle gelen Djokovic bu turnuvada ilk kez boy gösteren genç İtalyan rakibi Matteo Berrettini karşısında son derece rahattı. Maçın ilk sayısını da Djokovic aldı. Sonra anladık ki çaylak Berrettini’nin 17.500 kişilik O2 Arena’da ciddi sayıda destekçisi var. Bu kitle ikinci oyundan itibaren onu maça dahil etmeye çalıştı. Ama pek de başarılı olamadılar. Ace’ler atıp oyunlarda 2-2’ye getirse de genç tenisçi kortta adeta bir metronom gibi çalışan Djokovic’e pek de direnemedi. 

Herhalde Barazzutti’den 41 yıl sonra bu turnuvaya katılan ilk İtalyan tenisçi olmak Berrettini’yi pek heyecanlandırmış olacak ki maç boyu servisini oyuna sokmakta zorlandı, servisleri zaman zaman 220 km/s hıza ulaşsa da bu sefer çok sayıda basit hata yaptı ve maç bir türlü ortak olamadı. 

Djokovic, 2-2’ye kadar dengede giden maçı iyi servis çevirerek ve topu oyuna tutarak kendi lehine çevirdi. Önce altıncı oyunda file sayı alarak servis kırdı ve 4-2 öne geçti. Berrettini tribünlerden bol bol alkış ve destek almayı sürdürse de forehand’inde bile çok sayıda hata yapınca ilk seti 2-6 kaybetti.

Djokovic ikinci sette de kaldığı yerden devam etti. İlk oyunda Berrettini’nin filede kazandığı belki de maçın en güzel sayısı da yeterli olmadı. Büyük alkış ve tezahürata karşın Novak bir kez daha servis kırarak ipleri elinde tutmaya devam etti. Kendi oyununda hiçbir açık vermediği gibi İtalyan rakibinin ritim bulmasına bir an için bile izin vermedi. İkinci sette bir kez daha servis kırıp durumu 4-0 yapmasının ardından da Djokovic’ten ilk kez bir sevinç nidası duyduk. 

Berrettini sonraki oyunda ilk kez servis kırıp bir canlanma emaresi gösterdiyse de tecrübeli rakibine daha fazla direnemedi. Genç İtalyan hızlı servislerini istikrarlı atamadığında büyük sorun yaşadı rakibi karşısında ve maçı da 6-2 / 6-1’lik iki setle Djokovic kazandı.

Yılın bu son haftasında asıl çarpıcı olan Djokovic’in fiziksel açıdan bu kadar iyi durumda olması. 11 aylık sezon sona erken son derece sağlıklı görünen Sırp tenisçi basın toplantısında bunu “uzun yıllardır doğru kişilerle beraber çalışmasına” bağladı.


THIEM’DEN FEDERER BOMBASI
Akşam seansındaki maçta ise dünya 3 numarası Roger Federer ile 5 numarası Dominic Thiem karşı karşıya geldi. Geçen yılki grup maçında Federer rakibine net bir üstünlük kurmuştu. Ama bir yılda köprünün altından çok sular aktı. Thiem, tecrübeli rakibini bu sezon hem Indian Wells’te hem de Madrid’de yenmeyi başarmıştı. Üstelik Viyana Salon Turnuvası’nda şampiyonluğun moraliyle Londra’ya gelmişti.

Tüm bu faktörleri arkasına alan Dominic Thiem maça da hızlı başladı ve henüz ilk oyunda rakibinin servisini kırdı, sonra da servini koruyup 2-0 öne geçti ilk sette. Ancak Federer’in buna yanıtı gecikmedi: Dördüncü oyunda servis kırma şansı ayağına geldi ve Thiem dışarı düşen topuyla skoru eşitledi: 2-2. Federer memnun, her zaman olduğu gibi dünyanın dört bir köşesinden kendisini desteklemeye gelen seyirci de memnundu. 

Tam da tie-break’e gidiyoruz derken ve oyunlarda durum 5-5’ken Thiem rakibine iki basit hata yaptırıp bir kez daha servis kırdı: 6-5. Thiem kendi servisinde de Federer’in direnci kırıp ilk seti 7-5 almayı başardı.

İkinci sete Federer’in hızlı girdiğini gördük. Servis oyununu bir dakikada kazandı. Bundan sonra her iki oyuncu da servis oyunlarını kazanmakta zorlandılar. Ama tıpkı ilk setteki gibi Thiem 5-5’te bir kez daha Federer’in servisini kırmayı başardı. Hem de sıfıra karşı aldığı bir oyunla! 6-5 öndeyken Thiem hem Federer’in hem de seyircinin büyük bir direnciyle karşılaştı! Seyirciler bir final seti izlemeyi umarken Federer de avantaj da yakaladı ama sonunda gülen Thiem oldu. Maçtan sonra Thiem de bu son oyunun üzerinde durdu: “Eğer bu oyunu alamasam ve tie-break’e gitsek maçta her şey olabilirdi. Buradan sıyrılabildiğim için çok mutluyum.”


Şimdi Salı günü Federer için tamam mı devam mı seansi olacak. İsviçreli tenisçi ilk günün mağluplarının maçında Berrettini’yi yenip son maça iddialı çıkmak isteyecek. Bu gruptaki diğer maçta ise Djokovic ile Thiem karşı karşıya gelecek.

(ALP ULAGAY/ O2 Arena-Londra)