Maça servisine tutunarak başlayan Roger Federer, rakibinin henüz ilk servis oyununda 40-0'ı görse de tüm servis kırma puanlarını harcadı. Setin başında çevirdiği servis kırma puanları sonrası direnci artan Haase ise bu sette Federer'e başka break puanı göstermedi. İlk sette 9. oyuna kadar iki oyuncu da servislerini kazanırken, bu noktada İsviçreli'nin servisini kıran Haase, seti de 6-4'lük skorla hanesine yazdırmayı başardı.

İlk setin ardından kortta tam anlamıyla bir Roger Federer fırtınası esti. İkinci setin başında 9 puan üst üste kazanan İsviçreli, break avantajını da ele geçirdi.  Kalan bölümde Hollandalı rakete servis kırma puanı dahi göstermeyen Federer, 6-1'lik skorla setlere denge getirdi.

Karar setine hızlı başlayan taraf yine '1 numara' motivasyonuna sahip olan Federer'di. Üst üste iki kez servis kıran ve kendi servislerine tutunan İsviçreli efsane, bir kez daha 6-1'lik skorla seti hanesine yazdırdı. Federer, 4-6 6-1 6-1'lik skorlarla adını yarı finale yazdırırken, 5 yıllık aranın ardından yeniden dünya 1 numarasına yükselmiş oldu. ATP'de 1 numara koltuğunu ezeli rakibi Nadal'dan devralan Federer, aynı zamanda en yaşlı dünya 1 numarası olarak tarihe geçti.

5 YIL 106 GÜN SONRA

Rotterdam'da yarı finale yükselerek dünya 1 numarasını garantileyen Roger Federer, pazartesi günü açıklanacak olan dünya sıralamasında resmi olarak zirvenin yeni sahibi olacak.

Kariyerinde ilk kez 2 Şubat 2004'te ATP sıralamasının zirvesine yükselmeyi başaran İsviçreli efsane, Robin Haase galibiyetiyle, 20 yıllık profesyonel tenis kariyerinde dördüncü kez dünya 1 numarasını ele geçirdi. Federer, 2004 yılında ATP'de 1 numaraya yerleştiğinde 237 hafta, 2009'da 48 hafta ve 2012'de ise 17 hafta boyunca 1 numarada kalmayı başarmıştı.

Bugüne kadar toplamda 302 hafta boyunca ATP sıralamasının 1 numarası olan Roger Federer, 5 yıl 106 gün sonra tarihin en yaşlı dünya 1 numarası olarak zirveye dönmüş oldu.

36 yaşındaki İsviçreli raket, tarihin en yaşlı dünya 1 numarası rekorunu kırmadan önce bu unvan, 33 yaş ile Andre Agassi'ye aitti. Ayrıca, Serene Williams 31 yaş 7 ay, Chris Evert 30 yaş 11 ay, Martina Navratilova 30 yaş 9 ay ve Lindsay Davenport ise 29 yaş 7 ay ile bu unvanı elde eden diğer raketlerdi.

Maçın ardından bir hayalini daha gerçekleştirdiğini söyleyen Roger Federer, 5 yılın ardından 36 yaşında yeniden dünya 1 numarası olduğuna inanamadığını dile getirdi.

Öte yandan, İsviçreli raket bugünkü galibiyetle, sakatlığı sebebiyle tenise 6 ay ara verdikten sonra korta çıktığı 68 maçın 63'ünü kazanmış oldu. Federer bu süreçte üç Grand Slam ve üç Masters 1000 turnuvasında şampiyonluğa ulaştı.

Roger Federer, ATP Rotterdam'dan sonra Dubai'yi boş geçecek ve 5 Mart'ta başlayacak olan Indian Wells'te tekrar korta inecek.

(Emre Başoğlu - tenisdunyasi.net)