Avustralya Açık'ta Novak Djokovic ve Daniil Medvedev arasında oynanan tek erkekler finaline bir grup seyircinin, 15 mültecinin bir yıldan fazladır Avustralya'daki Darwin havaalanında gözaltında tutulmasına karşı yaptığı protesto damgasını vurdu.

İranlı ve Sri Lankalı mülteciler Avustralya'nın uluslararası anlaşmalar kapsamındaki sağlık yükümlülükleri çerçevesinde Nauru'dan tıbbi yardım almak için getirilmişlerdi.

Ancak bu beş aile Şubat ayından beri Darwin havaalanındaki bir otele ait karavan evlerde tutuluyor ve mülteci statüsüne sahip oldukları Nauru'ya geri dönme talepleri de kabul edilmiyor. Çitle çevrili bu alandan yalnızca hastane randevuları için çıkabilen sığınmacılar aldıkları tıbbi desteğin de yetersiz olduğunu söylüyorlar.

Bu 15 kişinin serbest bırakılması için geçtiğimiz hafta Darwin'de düzenlenen protesto Rod Laver Arena'ya taşındı. İkinci sette puan esnasında "Mültecileri serbest bırakın!" sloganı atan protestocular oyunun durdurulmasının ardından korttan çıkarıldı.

Bu, Avustralya Açık'ta mültecilerle ilgili düzenlenen ilk protesto değil. 2015'te de Novak DJokovic ve Andy Murray arasındaki tek erkekler finali esnasında bir grup, Avustralya'nın sığınmacıları mültecilik başvurularının incelenmesi esnasında tuttuğu Manus Adası'ndaki kötü koşullar ve uzun bekleme sürelerini protesto etmişti.