Avustralya Açık'ta Martina Navratilova ve John McEnroe, Margaret Court'u protesto etti ve Melbourne Park'taki Margaret Court Arena'nın Evonne Goolagong onuruna isimlendirilmesini istedi.

Margaret Court daha önce trans çocukların 'şeytan işi' olduğunu ve tenis sporunun "eşcinsellerle dolu" olduğunu söylediği için transfobiklik ve homofobiklikle eleştirilmişti.

Bunun üzerine Margaret Court Arena'nın isminin değiştirilmesi daha önce Billie Jean King gibi isimler tarafından da önerilmişti.

Navratilova ve McEnroe'nun protestosu, Margaret Court'un 1970'te gerçekleştirdiği takvim Grand Slam'in 50. yıli için Rod Laver Arena'da düzenlenen tören sonrası geldi.

1573 Arena'da gerçekleşen protestoda 18 tekler Grand Slam şampiyonluğu bulunan Martina Navratilova hakem sandalyesine çıkıp mikrofondan, "Bir süredir üzerine konuştuğum bir konu var. John McEnroe da bugün bu tartışmayı ilerletmek için burada..." dediği esnada hoparlörün sesi kapandı.

İkili, Navratilova'nın Slovak Daniela Hatuchova ile birlikte Nicole Bradtke ve Mary Joe Fernandez'e karşı kazandığı efsaneler kategorisi, çift kadınlar gösteri maçından sonra üzerinde 'Evonne Goolagong Arena' yazan bir pankart açtı.

"Margaret Court istediğine inanabilir ancak insanları incittiğinin farkında olmalı" diyen Navratilova, hafta başında Tennis.com'da yayınlanan bir yazısında "Kimse [Court'un] tenis kortundaki başarılarını tartışmıyor. Ancak o, tarihin doğru tarafında yer alan ve insanlığa katkıda bulunan atletler arasında yer almıyor. Bu nedenle Margaret Court Arena'nın isminin Evonne Goolagong olarak değiştirilmesini öneriyorum." demişti.

7 kez tekler Grand Slam şampiyonu McEnroe ise Avustralyalı tenisçinin apartheid Güney Afrika'sını öven sözlerini hatırlatmış ve "Margaret Court'un tenis başarılarından daha uzun bir liste varsa o da ofansif ve homofobik söylemlerinin listesidir." demişti.

Geçtiğimiz yılın sonunda Margaret Court'un sözlerine katılmadığını ancak Grand Slam'inin 50. yılını onurlandıracağını duyuran Tennis Australia, Navratilova ve McEnroe'nun protestosunu protokol ihlali olarak değerlendireceğini açıkladı.

Bunun üzerine Navratilova ve McEnroe kural ihlalleri için özür diledi. 

Öte yandan Navratilova da geçtiğimiz günlerde trans kadın atletlerin yarışmalara kabul edilmemesi gerektiğine dair sözleri yüzünden eleştirilerin odağındaydı.