Avustralya'nın 21. yüzyılda çıkardığı en yetenekli raketlerden Jelena Dokic, yeni çıkacak otobiyografisinde babası Damir Dokic'ten gördüğü şiddetten, Avustralya'da yaşadığı ırkçılığa kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

1999 yılında, 16 yaşındayken Wimbledon'da elemelerden geldikten sonra ilk turda dünya 1 numarası Martina Hingis'i mağlup ederek kariyerinin henüz ikinci Grand Slam turnuvasında çeyrek final görmeyi başaran, bir yıl sonra ise Wimbledon'da yarı finale çıkan ve 2002'de, 19 yaşındayken dünya sıralamasında 4 numaraya yükselme başarısını gösteren Jelena Dokic, 'Unbreakable' (Kırılmaz) başlıklı kitabında babası Damir Dokic'in, tenise başladığı 6 yaşından evi terk ettiği 19 yaşına kadar kendisine şiddet uyguladığını açıkladı.

Damir Dokic'in uyguladığı şiddetin neredeyse her gün devam ettiğini ve yaşadığı en zor şeyin bunun getirdiği duygusal baskıyla başa çıkmaya çalışmak olduğunu söyleyen Avustralyalı raket, babasının kendisine deri kemerle vurduğunu ve sözlü şiddet uyguladığını da açıkladı.

Kariyerinde 2 WTA şampiyonluğu da bulunan ve 2000 Sydney Olimpiyatları'nda 4. sırayı elde eden Jelena Dokic, gördüğü şiddetin en ileri seviyesinin de 2000 yılında katıldığı du Marier Açık'ta birinci turda elenmesinin ardından Damir Dokic'in kendisine vurması sebebiyle bilincini kaybetmesi olduğunu belirtti.

Damir Dokic'in elde ettiği başarılardan hiçbir zaman memnun olmadığını ve psikolojik şiddet de uyguladığını belirten Jelena Dokic, 2000 yılında, 17 yaşındayken gördüğü Wimbledon yarı finalinde Lindsay Davenport'a mağlup olmasının ardından babasının otele geri dönmesine izin vermediğini ve neredeyse kortlarda uyumak zorunda kaldığını açıkladı.

Kortlarda yaptığı taşkınlıklarla tanınan Damir Dokic, 2000 yılında Amerika Açık esnasında korttan atılmış, 2001 Avustralya Açık'taysa Jelena Dokic'in ilk turda Lindsay Davenport'a aldığı mağlubiyet sonrası kurada şike yapıldığını iddia etmiş ve davranışları nedeniyle turnuvadan men edilmişti.

Belgrad'da yaşayan Damir Dokic, 2009 yılındaysa Avustralya'nın Sırbistan büyükelçisini el bombasıyla tehdit etmekten dolayı açılan soruşturmada yasadışı silah bulundurmaktan 12 ay hapis yatmıştı.

AVUSTRALYA VATANDAŞLIĞINA GEÇİŞ

2014'te tenisi bırakan Jelena Dokic, otobiyografisinde, hayatında vermekten pişman olduğu tek kararın babasının zorlamasıyla 2001 yılında Avustralya vatandaşlığından Yugoslavya vatandaşlığına geçmek olduğunu kaydetti.

Yugoslavya'daki savaştan 1994'te Avustralya'ya kaçtıklarında yaşadığı yoksulluk ve maruz kaldığı ırkçılıktan bahseden Dokic, bir Avustralyalı koçun kendisine, "Wild card turnuvasında oynamak bir yana, Avustralya'ya girmesine bile izin verilmemesi gerektiğini" söylediğini aktardı.

Dokic, "Eğer zamanı geri alabilseydim değiştirmek isteyeceğim tek şey babamın beni Yugoslavya için oynamaya zorlaması olurdu." diye konuştu.

2006 yılında tekrar Avustralya adına mücadele etmeye başlayan Dokic, 2009 yılında wild card ile katıldığı Avustralya Açık'ta çeyrek finale yükselmeyi başarmıştı.

Öte yandan Jelena Dokic'in anlattıklarıyla ilgili açıklama yayınlayan Tennis Australia, daha önce Damir Dokic ile ilgili geçmişte polise şikayetlerde bulunduklarını ancak soruştuma açılamadığını kaydetti.

Yavuz Yavuz / Tenisdunyasi.net