Uluslararası Tenis Federasyonu'nun (ITF) hazırladığı öneri, Davis Kupası'nın formatının 18 takımdan oluşacak bir 'Tenis Finalleri Dünya Kupası' olarak değiştirilmesini öngörüyor.

ITF yöneticiler kurulu tarafından oy birliğiyle desteklenen tasarıya göre turnuva, Kasım ayında bir hafta sürecek şekilde yapılacak ve grup aşamalarıyla başlayacak. Seriler ise üç set üzerinden oynanacak iki tekler ve bir çiftler mücadelesinden oluşacak.

25 yıllık planın 3 milyar dolarlık öngörülen bütçesi de Barcelona'lı futbolcu Gerard Pique'nin kurduğu bir grubun yatırımıyla sağlanacak. 

Yeni öneriyi "ufuk açan bir an" olarak nitelendiren ITF başkanı David Haggerty, "Amacımız, dünyanın en iyi tenisçilerinin Davis Kupası şampiyonunu belirlemek için ülkelerini temsil edeceği bir tenis ve eğlence festivali olacak bir sezon finali düzenlemek." diye konuştu.

ITF'in Davis Kupası'nda format değişikliğine gitmek için hazırladığı öneriye tenis dünyasından farklı tepkiler yükseldi. Teklifi olumsuz karşılayan Fransız raket Nicolas Mahut, "Davis Kupası'nın özünde evde ve deplasmanda oynanan seriler var. Turnuvanın reforme edilmesi gerektiğini ilk söyleyenlerden biri benim ancak bu, Davis Kupası'nı yok etmek." diye konuştu.

Tennis Australia yöneticisi Craig Tiley ise federasyonunun açıklamayı şaşkınlıkla karşıladığını belirterek, "Davis Kupası'nın kurucu uluslarından biri olarak, cevaplanmamış birçok sorumuz var." diye konuştu.

2015 yılında kariyerini noktalayan ABD'li raket Mardy Fish ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada öneriyi destekleyerek Davis Kupası'nın bir haftaya indirilmesinin geç kalınmış bir karar olduğunu belirtti. İspanyol Marca gazetesine göre ise dünya 2 numarası Rafael Nadal, değişiklik hakkında "Bu iyi bir girişim ve işe yarayabilir." ifadelerini kullandı.

ITF'in önerisi Ağustos ayında Orlando'da yapılacak yıllık genel toplantıda oylanacak. Tasarının kabul edilmesi için üyelerin üçte ikisinin oyu gerekiyor.

Yavuz Yavuz / Tenisdunyasi.net