Amerika Açık 2018 birinci tur maçında İsveçli Johanna Larsson ile karşı karşıya gelen Alizé Cornet, sıcaklık kuralı nedeniyle final setinden önce verilen 10 dakikalık aradan sonra korta döndüğünde tişörtünü ters giydiğini fark etti ve değiştirdi.

Bunun üzerine karşılaşmanın sandalye hakemi Christian Rask Fransız oyuncuya 'sportmenlik dışı hareket' sebebiyle 'kural ihlali' uyarısı verdi.

Erkek tenisçilerin kortta tişörtlerini değiştirmelerine ceza verilmemesine karşılık bir kadın tenisçinin uyarı cezası alması cinsiyetçilik tartışmalarına yol açtı.

Büyük Britanya Fed Cup takımı kaptanı Judy Murray, Bethanie Mattek-Sands ve Casey Dellacqua gibi isimler kararı bir çifte standart örneği olarak eleştirdi.

Aynı zamanda karar üzerine bir açıklama yayımlayan WTA, "ABD Tenis Federasyonu (USTA) tarafından Cornet'ye verilen kural ihlali uyarısı adil değildir. WTA'in kortta kıyafet değiştirmeyle ilgili bir kuralı yoktur. Alizé yanlış bir şey yapmadı." ifadelerini kullandı.

Verilen uyarı hakkında bir açıklama yapan USTA de kararın oyuncuların aralarda kıyafet değiştirebileceklerine ilişkin Grand Slam kuralına dayandığını, ancak bütün oyuncuların kortta istedikleri gibi kıyafet değiştirebileceklerini söyledi ve özür diledi: "Cornet'ye kural ihlali verilmesinden üzüntü duyuyoruz. Kuralları bunun bir daha yaşanmasına izin vermeyecek şekilde değiştirdik."

"FFT BAŞKANI FARKLI BİR ZAMAN DİLİMİNDE YAŞIYOR!"

Cornet'ye verilen kural ihlali uyarısı, Fransız Tenis Federasyonu'nun (FFT), Serena Williams'ın bu yıl Fransa Açık'ta giydiği tayt kıyafete bir daha izin verilmeyeceğini açıklamasının ardından yaşanan tartışmalara denk geldi.

Fransa Tenis Federasyonu başkanı Bernard Giudicelli, Serena Williams'ın 'ileri gittiğini' öne sürerek "Oyuna saygı duyması gerekir." şeklinde konuşmuştu.

Alizé Cornet, "[USTA'in] benden özür dilemesi doğru bir davranış. Serena hakkında verilen karar bana verilen uyarıdan 10.000 kat daha kötü. Benim federasyonumun başkanı böyle yorumlar yapabildiğine göre başka bir zaman diliminde yaşıyor olmalı." diye konuştu.