Barratt Developments PLC İngiltere’nin en büyük konut üreticisi konumunda. Barratt London, Başkent Londra’da 40 yılı aşkın deneyime sahip, her yıl yaklaşık 2.000’e kadar konut teslim eden, pazar lideri bir gayrimenkul geliştiricisi olup rakipsiz bir müşteri deneyimi sunmaya ve tüm Londralılar için olağanüstü evler geliştirmeye kendini adamış bir marka. Başkent genelinde konutlar sunan geniş bir konut geliştirme portföyüne ve ortaklıklara sahip olduklarını belirten Barratt London Uluslararası Satış ve Pazarlama Direktörü Stuart Leslie, Türkiye ziyaretinde sorularımızı yanıtladı.

Konut alımında Londra neden İngiltere’deki diğer kentlere göre öne çıkıyor?
Ülke genelinde gayrimenkul pazarı yükselişte. Ancak başkent özelinde altyapı yatırımlarının burada öncelikli olduğunu söyleyebilirim. Örneğin Elizabeth Line bağlantılı tren hattı, mülklerin hem değerinin hem de kira tutarlarının sürekli artışını destekliyor. Birmingham, Manchester ve Liverpool altyapı yatırımları ve ulaşım çeşitliliği anlamında daha geride kalıyor. 
Londra sadece Türkiye’den değil dünyanın her noktasından bir cazibe merkezi haline geldi. Bunda global sermayenin buluşma noktası oluşu, kültürel bilinirlik, tiyatrolar, müzeler, yemek, eğlence hayatı, turizm, yüksek kalitede eğitim olanakları -dünyanın en iyi 10 üniversitesinden üçü başkentte- önemli kriterler… İngiltere'de ev almanın en büyük avantajının istikrarlı bir piyasa ve ekonomiye sahip olması diyebiliriz. Küresel piyasalarda iniş çıkışlar ve krizler yaşansa da Londra istikrarlı bir piyasa olarak kalmaya devam ediyor.

SINIRSIZ EĞİTİM İMKANLARI
Türkiye’den gelen yatırımcılar hangi alım nedeni ile projelere ilgi gösteriyor?
İngiltere'de konut odaklı projeler yürütüyoruz. Büyük kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu projelerde konutların yanı sıra ticari alanlar, okullar, sağlık alanları, restoranlar ve mağazalar da yer alıyor. Türkiye'deki talep arttıkça buradaki varlığımızı artırmak için yatırımlarımıza devam ettik ve İstanbul'da bir ofis açtık. 2015 yılından bu yana Türkiye'den müşterilerimize yüzlerce mülk sattık. Şu anda her ne kadar en büyük pazarımız Çin ve Hong Kong olsa da en hızlı büyüyen pazar Türkiye. Türk müşterilerimizin yüzde 30'u İngiltere'de yaşamak için ev alırken yüzde 70'i bizi yatırım amaçlı tercih ediyor.  


ŞEHİR İÇİ ULAŞIM KOLAYLIĞI
Londra’da yaşamanın ne tür ayrıcalıkları var?
Londra’da yaşamanın en büyük avantajlarından birisi toplu taşıma sistemi oluşturuyor. Londra metrosu, yeni Elizabeth Line bağlantılı tren hattı, tramvay, Docklands hafif raylı sistemi ve Network Rail demiryolu sisteminin yanı sıra günün her saati çalışan otobüsler sayesinde Londra’nın hemen her yerinden işyeri ve okullara hızla ulaşmak mümkün.

TENİS VE GOLF ERİŞİMİ YÜKSEK PROJELER
Spor sahaları, özellikle golf ve tenis başta olmak üzere satın alma kararında etkili oluyor mu?
Elbette, örneğin Kuzey Londra’daki Mill Hill’deki Ridgeway Views’in beş dakika uzağında golf sahası bulunuyor. Sterling Place’in bulunduğu alanda Richmond, Kingston ve Surrey bölgeleri birçok golf sahasına çok yakın. Yine eski Nestle fabrikasının yerinde dönüşen Hayes Village’ta koşu pisti var. Tenis kortlarına ise her yerde ulaşabilirsiniz. Bu bağlamda golften biniciliğe, su sporlarından takım sporlarına, spor kulüplerinden yürüyüşe dek tüm açık hava etkinlikleri çok yakın mesafede yer alıyor. Projenin bulunduğu bölgelerdeki ihtiyaçlara göre de bizler yüzme havuzu, spor salonu gibi donatıları ekliyoruz. 

UNIQUE LONDON İLE İŞBİRLİĞİ
Türk müşteriniz en çok hangi projelere ilgi gösteriyor?
Türkiye’den yatırımcıların Barratt London projelerinden 2015 yılından bu yana alım yapıyor. Bu bağlamda Londra'nın kalbinde yer alan Bermondsey Heights ile başladı. Yanı sıra Ridgeway Views ve Eastman Village de ilgi gören projeler. Barratt London projelerinin tanıtılması ve pazarlanmasında Unique London geçen yıl çok büyük başarı elde etti ve yüksek bir satış kaydetti.



Daha fazla bilgi için Barratt London’ın Türkiye için özel satış temsilcisi Unique London ile info@uniquelondon.co.uk / +44 783 3758680 üzerinden irtibata geçebilir veya www.barrattlondon.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

(Söyleşi: Evren Özüyener)