Melbourne gazetesi The Age'in haberine göre COVID-19 pandemisinin gölgesi altında düzenlenecek olan, yılın ilk Grand Slam turnuvası Avustralya Açık planlanan tarihinden üç hafta gecikmeyle, 8 Şubat 2021'de başlayacak.

Turnuva direktörü Craig Tiley'nin oyunculara gönderdiği bilgi notunda, "Biraz zaman aldı ancak iyi haber şu ki Avustralya Açık'ı 8 Şubat'ta düzenleyebileceğiz gibi görünüyor." ifadeleri kullanıldı.

Buna göre raketler Avustralya'ya 15-17 Ocak 2021 tarihlerinde masraflarını turnuvanın karşılayacağı charter seferleriyle gelebilecek ve son oyuncu Melbourne'a ulaştığı anda oteldeki 14 günlük karantina başlayacak.

Tenisçiler karantina boyunca otellerinden yalnızca Melbourne Park'a ve antrenman kortlarına gitmek için çıkabilecekler. Aynı zamanda otel odalarından çıkabilecekleri maksimum süre günde beş saat olarak belirlendi. Raketler bu beş saatin ikisini kortta, ikisini spor salonunda, kalan bir saati ise Melbourne Park'ta yemek yerken geçirebilecekler.

Tenisçiler COVID-19'a yakalanmaları durumunda ise bu yıl oynanan Amerika Açık ve Fransa Açık'ta olduğu gibi turnuvadan çıkarılacaklar.

KARANTİNADA SIKI ANTRENMAN KURALLARI

Turnuvanın birinci, üçüncü, yedinci, onuncu ve on dördüncü günlerinde toplam beş defa test olacak olan raketler ilk testlerinin negatif çıkmasının ardından, ikinci gün itibariyle antrenman yapmaya başlayabilecekler. 

Antrenman esnasında oyunculara yalnızca bir koç eşlik edebilecek. 

Karantinanın ilk haftasının sonunda tenisçilerin üç test sonuçlarının da negatif çıkması halinde beraber antrenman yapabilecekleri oyuncu sayısı birden üçe yükselecek.

Karantinanın ardından ise oyuncuların hareketliliğine getirilen sınırlamalar kalkacak.

TENNIS AUSTRALIA VE VICTORIA HÜKÜMETİ ARASINDA SIKI PAZARLIK

Tennis Australia ve Victoria eyaleti hükümeti arasında turnuva koşulları, özellikle karantina uygulamasının detayları üzerinde uzun görüşmeler yapıldı.

Avustralya Açık turnuva direktörü Craig Tiley Salı günü yaptığı açıklamada "turnuvanın iptal edilmesi de dahil olmak üzere" bütün seçeneklerin hala masada olduğunu söylemişti.

Karantina kurallarına nihai şeklini vermek için çalışmaların hala sürdüğünü söyleyen Victoria eyaleti başbakanı Daniel Andrews ise, "Diğer bütün tenis turnuvalarının aksine Avustralya Açık gelen tenisçilerin virüs getirme ihtimalinin [buradaki vakaların yoğunluğundan] daha fazla olduğu bir şehirde düzenleniyor. Bu nedenle buradaki durumu korumaya özen göstermemiz gerekli." diye konuştu.

Turnuvanın işleyişi ile seyahat ve karantina koşullarına ilişkin resmi açıklamanın birkaç gün içinde yapılması bekleniyor.