Halihazırda dünya sıralamasının zirvesinde üst üste 114. haftasını geçiren üç kez Grand Slam şampiyonu Avustralyalı tenisçi Ashleigh Barty, tenisten emekli olduğunu duyurdu.

Geçtiğimiz ay ülkesinde Avustralya Açık şampiyonluğuna ulaşan Barty, eski çiftler partneri ve vatandaşı Casey Dellacqua'ya verdiği bir röportajda emeklilik kararını açıkladı.

"En üst seviyede kalmaya devam etmek için gereken fiziksel güdüye ve duygusal motivasyona sahip değilim." diye konuşan Barty, "Tenise sahip olduğum her şeyi verdim ve bunun için çok mutluyum." sözleriyle kararına açıklık getirdi.

2019'da Fransa Açık'ı, 2021'de ise Wimbledon'ı kazanan Barty, bu yıl Melbourne'da elde ettiği zaferle, Chris O'Neil'dan 44 yıl sonra Daphne Akhurst Kupası'nı kaldıran ilk Avustralyalı tenisçi olmuştu.

Avustralya yerlisi bir aileden gelen Barty, Evonne Goolagong ile birlikte Avustralya Açık'ı tek kadınlarda kazanan da ikinci Aborjin tenisçi olmuştu.

2019'da Avustralya'yı Fed Cup finaline taşıyan dünya 1 numarası, geçtiğimiz yıl da Tokyo'da düzenlenen Yaz Olimpiyatları'nda karışık çiftlerde bronz madalya elde etmişti.

Kariyeri boyunca 21 tekler şampiyonluğu elde eden Barty, 2019'da da WTA Finalleri'ni kazanmıştı. İyi de bir çiftler oyuncusu olan Avustralyalı bütün büyük turnuvalarda final oynamış, 2018'de de Amerika Açık'ta şampiyonluğa ulaşmıştı.

Martina Navratiova, Chris Evert, Serena Williams ve Steffi Graf ile birlikte üst üste üç yılı WTA dünya sıralamasının zirvesinde bitiren beş tenisçiden biri olan Barty'nin devam eden 1 numarada kalma serisi ise WTA'in en uzun dördüncü serisiydi.

Daha önce tenise bir buçuk yıla yaklaşan bir ara veren Barty, Avustralya'nın Brisbane Heat takımında kriket oynamıştı.

Barty, 2008'de WTA dünya sıralamasının zirvesindeyken tenisi bırakan Justine Henin'den sonra son on beş yıl içinde bunu yapan ikinci tenisçi oldu.