Sezonun son Grand Slam'i Amerika Açık'ta finalin adı belli oldu. 2009 yılında burada şampiyonluk yaşayan Del Potro kariyerinin ikinci Grand Slam finaline adını yazdırırken, bu turnuvayı 2 defa müzesine götürmeyi başarmış olan Sırp Djokovic ise sekizinci Amerika Açık finaline yükseldi.

Yarı finalin ilk ayağında geçen sene de bu turda karşı karşıya gelen Del Potro ve Nadal sahne aldı. Açılış setinin 10.oyunda set için servis kullanan ancak sete nokta koyamayan Arjantinli tenisçi tie-break sonucu sete nokta koydu ve rakibine ilk darbeyi vuran taraf oldu.

İkinci setle birlikte Nadal'ın maça ağırlığını koyacağı düşünülürken dünya 1 numarası bir yandan rakibi ile bir yandan da dizi ile uğraşmaya başladı. İkinci sete sağlık molası ile başlayan ve devamında da bu sakatlığının etkisi ile kortta istediği oyununu oynayamayan geçen senenin şampiyonu bu seti de 6-2 kaybettikten sonra maçtan çekildi ve turnuvaya yarı final turunda veda etmek zorunda kaldı.

Bu sene Avustralya Açık yarı final maçında da Cilic karşısında maçtan çekilmek zorunda kalan 32 yaşındaki İspanyol tenisçi aynı sene içinde yine bir grand slam yarı finalinde diz sakatlığı yüzünden maçı tamamlayamamış oldu.

Maçtan sonra sakatlığı ile ilgili konuşan 17 grand slam şampiyonu tenisçi "Mutlu olduğumu söyleyemem çünkü değilim, ilk sette bir şeyler hissettim ama beni ne kadar zorlayacağını görmek için bekledim, sonrasında maç benim için tenis maçı olmaktan çıktı, maçı yarıda bırakmaktan nefret ediyorum ama 1 set daha buna dayanamazdım" ifadelerini kullanırken Del Potro'ya da finalde başarılar diledi.

Nadal gibi kariyeri boyunca sakatlıklarla boğuşmak zorunda kalan ve hatta 2015 yılında tenisi bırakmanın eşiğine gelen Tandil kulesi lakaplı Delpo ise maç sonu röportajında "Nadal'ı bu şekilde görmek gerçekten üzüntü verici ama bir yandan da tekrardan bir grand slam finalinde olduğum için mutluyum" ifadelerini kullandı.

Final ile ilgili de konuşan dünya 3 numarası "Çok zor bir maç olacak, Novak Wimbledon'ı kazandı ve favori konumunda ancak 2009 yılında da favori Federer'di ve ben şampiyon olmayı başarmıştım, yeniden bir sürpriz yapmayı deneyeceğim" dedi.


-DJOKOVIC GÖZ AÇTIRMADI

Yarı finalin diğer ayağında ise yine sakatlıklar havuzunda geçen sene uzun süreler kulaç atan Djokovic ile Japon tenisçi Nishikori sahne aldı. Sakatlık dönüşü bu sene Wimbledon'ı kazanarak geri dönüşünü tamamlayan ve bu başarısını "Mucize" olarak tanımlayan Sırp yıldız yarı finalde Japon rakibine set dahi vermeden 23.grand slam finaline yükselmeyi başardı.

2014 finalisti Nishikori karşısında 6-3, 6-4 ve 6-2'lik setlerle 2 saat 22 dakika sonunda mutlu sona ulaşan dünya 6 numarası, rakibine karşı üstüste 14.galibiyetini alırken bu yıl oynadığı son 22 maçında da 21.galibiyetine imza attı.

8. Amerika Açık finali ile birlikte açık dönemde Ivan Lendl ve Pete Sampras ile birlikte en çok Amerika Açık finaline yükselen isim olmayı başaran Nole, kupayı kazanması halinde ise 14.grand slam kupasını havaya kaldıracak ve Pete Sampras'ı yakalayacak. 

2011 ve 2015 yıllarında burada mutlu sona ulaşmayı başaran Djokovic maçı 16 winner 29 basit hata ile tamamlarken, rakibini en son 2014 yılında bu turnuvanın yarı finalinde mağlup eden Japon tenisçi Nishikori ise Novak'tan daha fazla sayıda winner üretimesine rağmen (22) 51 basit hatasına engel olamadı.

Maçtan sonra verdiği röportajda yeniden finalde olmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Sırp yıldız "Kritik anlarda etkili servisler attım ve rakibimi sürekli baskı altına alabildim, bu sayede de ritim bulmasına engel oldum, performansımdan ve oynadığım oyundan memnunum" dedi.

Finaldeki rakibi Del Potro hakkında da konuşan eski dünya 1 numarası "Sadece bir oyuncu olarak değil insan olarak da onu çok seviyorum, sakatlıklar 2-3 yıl boyunca onu turdan uzak tuttu ancak yeniden bu seviyelerde olması çok güzel, Del Potro kesinlikle herkesin gözünde en iyi 5 oyuncudan biri" diyerek rakibine olan saygısını gözler önüne serdi.

Arthur Ashe kortlarında oynanacak Del Potro - Djokovic finali Pazar günü TSİ 23.00'te başlayacak.


Eren Andaç / Tenisdunyasi.net