Dominic Thiem'i, hasta olmasına karşın iki set geriden gelip mağlup ederek müthiş bir galibiyete imza atan Juan Martin Del Potro ve 20. Grand Slam şampiyonluğunu arayan Roger Federer, bu gece Amerika Açık çeyrek finalinde yirmi ikinci defa karşı karşıya gelecekler. Federer'in toplamda 16-5, Grand Slamlerde 6-1'lik üstünlük kurduğu rekabette ikili, 11 yılda birbirleriyle her karşılaşmalarında unutulmaz mücadelelere imza attılar. Bunlardan beşini sizler için derledik.

5. 2013 ATP Finalleri Grup Aşaması, Roger Federer-Juan Martin Del Potro, 4-6, 7-6(2), 7-5

Roger Federer, üst üste 12. yıl katılma hakkı kazandığı ATP Finalleri'nde B Grubu'ndaki son mücadelesinde Arjantinli Juan Martin Del Potro'yu iki buçuk saate yaklaşan zorlu bir mücadelede geçti. Turnuvaya Djokovic'e kaybettiği mücadeleyle başlayan Federer, bu galibiyetle yarı finale yükselmeyi garantilemenin yanı sıra, Delpo'ya karşı bir önceki yıl aldığı 7-6(3), 4-6, 6-3'lük mağlubiyetin de rövanşını almış oldu.

4. 2012 ATP Basel Finali, Juan Martin Del Potro-Roger Federer, 6-4, (5)6-7, 7-6(3)

Roger Federer,evinde düzenlenen turnuvanın son 6 yılında 5 kez şampiyonluk yaşayarak geldiği 2012 finalinde rüştünü çoktan ispat etmiş olan Del Potro'ya 2 saat 44 dakikalık büyük bir mücadelenin sonunda mağlup oldu. Arjantinli raket böylelikle yalnızca 13. şampiyonluğunu değil, Londra Olimpiyatları'ndaki mağlubiyetin rövanşını da almış oldu. Ertesi yıl Basel finalinde yeniden karşılaşan ikilinin mücadelesinde kazanan taraf 7-6(3), 2-6, 6-4'lük setlerle yine Delpo oldu.


3. 2009 Roland Garros Yarı Finali, Roger Federer-Juan Martin Del Potro, 3-6, 7-6(2), 2-6, 6-1, 6-4

Rafael Nadal'ın dördüncü turda Robin Söderling'e elenerek erken veda etmesiyle toprak kort Grand Slam'inde ilk şampiyonluğu için bulunmaz bir fırsat ele geçiren Federer, yarı finalde karşısında dişli bir rakip bulmuştu. Üç buçuk saate yakın süren mücadelede iki kez geriye düşen İsviçreli raket, maçı çevirmeyi bildi ve finalde Robin Söderling'i mağlup ederek kariyerinin ilk ve -şimdilik- tek Fransa Açık şampiyonluğuna uzandı. İkili 2012'de Fransa Açık çeyrek finalinde tekrar karşı karşıya geldiler. Arjantinli raketin bu sefer iki set öne geçtiği mücadelede Federer bir geri dönüşe daha imza atarak maçtan 3-6, (4)6-7, 6-2, 6-0, 6-3 ile galip ayrıldı.


2. 2012 Londra Olimpiyatları Yarı Finali, Roger Federer-Juan Martin Del Potro, 3-6, 7-6(5), 19-17

2012 Londra Olimpiyatları'nda Wimbledon'ın ev sahipliği yaptığı tenis maçlarında tek erkekler yarı finallerine gelindiğinde herkes üç gün önce, final seti 25-23 biten 3 saat 57 dakikalık Tsonga-Raonic mücadelesini konuşuyordu. Ancak Federer ile Del Potro arasındaki mücadele bittiğinde gündem değişmişti bile. Açık Dönem'in en uzun üç setlik mücadelesi olma rekorunu kıran 4 saat 26 dakikalık epik düello sonunda İsviçreli efsane, 36 oyunluk final setini kazanıp finale yükselirken Del Potro'nun mücadelesini överek, rakibinin kendisiyle gurur duyması gerektiğini söylüyordu. Arjantinli ise bu yıpratıcı mücadelenin üzerine Novak Djokovic'i mağlup ederek bronz madalyaya ulaşıyordu.

1. 2009 Amerika Açık Finali, Juan Martin Del Potro-Roger Federer, 3-6, 7-6(5), 4-6, 7-6(4), 6-2

Arjantinli Del Potro, kariyerinin ilk Grand Slam finalinde, son 5 yılın şampiyonu Roger Federer'i 5 sette mağlup ederek büyük bir sürprize imza atmıştı. Yarı finalde Nadal'ı üç sette sürklase ettikten sonra, 4 saati aşan finalde iki kez geriye düşmesine rağmen mücadeleden kopmayan 21 yaşındaki Delpo, Guilermo Vilas'tan sonra Amerika Açık'ta zafere ulaşan ilk Arjantinli olmuştu. Federer, Nadal, Djokovic ve Murray'nin Grand Slamler'deki saltanatında, uzun bir süre için araya girmeyi başaran tek tenisçi olan 'Tandil Kulesi', dönüşte memleketinde kahramanlar gibi karşılanmıştı.


Yavuz Yavuz / Tenisdunyasi.net